cv ombouw

CV ombouw: hoe zet je jouw CV om naar een onweerstaanbaar document?

Als je een nieuwe baan zoekt, is jouw CV je visitekaartje. Het vertelt de potentiële werkgever wie jij bent, wat je vaardigheden zijn en welke ervaring je hebt. Als je CV echter niet up-to-date is, vermindert dat de kans op een sollicitatiegesprek aanzienlijk. Daarom is het belangrijk je CV te optimaliseren en aan te passen aan de eisen van deze tijd. In dit artikel leggen wij uit hoe je jouw CV kan ombouwen naar een onweerstaanbaar document dat opvalt bij recruiters.

De opmaak van jouw CVEen goed geformatteerd CV is essentieel voor een professionele en overzichtelijke uitstraling. Een CV dat niet goed is geformatteerd, kan door de recruiter overgeslagen worden. Zorg er daarom voor dat het volgende aanwezig is in jouw CV:

1. Gebruik een duidelijke opmaak die aansluit op je persoonlijkheid. Kies bijvoorbeeld voor een moderne lay-out als je een creatieve persoonlijkheid hebt.

2. Maak gebruik van een professionele foto die past bij de functie waarop je solliciteert.

3. Zorg ervoor dat de contactgegevens goed zichtbaar zijn en up-to-date zijn. Maak hierbij gebruik van een duidelijk lettertype.

4. De werkervaring dient geordend te worden van meest recente naar de minst recente ervaring.

5. Gebruik een lettertype die makkelijk te lezen is en geen afleidende tekens heeft. Times New Roman of Calibri zijn veelgebruikte lettertypes.

6. Korte en bondige zinnen werken in het voordeel van de leesbaarheid. Zinnen mogen echter nooit krom zijn, vooral omdat je je professionele houding wilt laten blijken.

Wees kritisch naar jezelf over de teksten

Het kan lastig zijn om zelf je teksten te beoordelen. Zorg dat je iemand hebt die mee kunt kijken of een andere stemming geeft. Daarnaast kun je deze tips in acht nemen:

1. Maak gebruik van secties. Dit maakt je CV overzichtelijker. Je hebt onderdelen zoals ‘‘persoonlijke gegevens”, “werkervaring”, “opleidingen” en “vaardigheden”.

2. Bij elke onderdeel begin met een korte inleiding, zodat de recruiter direct kan aflezen wat je hebt gedaan op die gebieden en met welke taken en verantwoordelijkheden je te maken had.

3. Vermeld relevante werkervaring. Maak helder wat jouw toegevoegde waarde was in iedere positie en welke bijzondere prestaties jij hebt geleverd.

4. Beschrijf je vaardigheden. Breng hierbij ook de soorten vaardigheden onder in subonderdelen. Denk hierbij aan programmeertalen, computervaardigheden en interpersoonlijke vaardigheden. Geef hierbij voorbeelden van situaties in je werkervaring.

5. Wacht niet om CV ombouw te doen tot het laatste moment. Als je iemand ontmoet of tegenkomt tijdens het netwerken, ben je er direct op voorbereid.

6. Houd ook het doel van het document in de gaten. Vaak moet het eruit springen tussen honderden andere kandidaten, de vaardigheden en prestaties die daarvoor nodig zijn, moeten hier uitstekend uitgelicht worden.

FAQs

1. Wat is CV-overtuiging en hoe voeg ik dat toe aan mijn CV?

CV-overtuiging is een onderdeel van jouw CV dat jouw persoonlijkheid en ambitie beschrijft. Het is belangrijk omdat het kan laten zien wat jouw waarden als professional zijn en wat jouw drijfveren zijn om een specifieke rol te vervullen.

2. Wat zijn kritische argumenten om toe te voegen aan mijn CV?

Kritische argumenten om toe te voegen aan jouw CV zijn de resultaten die je hebt bereikt in eerdere functies en het laten zien van de competenties en vaardigheden die je hebt. Door deze onderdelen goed in beeld te brengen, laat je zien wat voor meerwaarde jij kan bieden.

3. Hoe lang moet een CV zijn?

Een CV moet een bepaalde lengte hebben, maar de exacte lengte hangt af van de persoon en het doel. Meestal is het advies om 2/3 kantjes gebruiken. Belangrijk is om zelf kritisch te kijken naar de inhoud en of alle relevante informatie is opgenomen.

4. Hoe vermijd ik clichés op mijn CV?

Clichés op het CV kunnen overkomen alsof jij jouw kennis of vaardigheden niet serieus neemt. Verwoord daarom ook waar de expertise over inhoudt en probeer daarbij niet in standaard termen te blijven steken. Maak geen gebruik van overbodige informatie.

5. Hoe kan ik dat wat ik in het verleden doe, verbinden met dat wat ik graag zou willen?

Een goede methode is om te kijken naar wat jouw vaardigheden en kwaliteiten zijn. Als jij iets goed kunt, kun je goed bedenken welke positie daar het best bij aansluit. Kijk hierbij naar de nieuwsgierigheid verheffen wat er nog meer mogelijk is.

Conclusie

In dit artikel hebben wij uitgelegd hoe je jouw CV kan ombouwen naar een document dat opvalt bij recruiters en helemaal voldoet aan de eisen van deze tijd. Een goed geformatteerd CV is een belangrijk element bij het verkrijgen van een sollicitatiegesprek. Zorg voor een duidelijke opmaak en richt uniek op jouw eigen persoonlijkheid. Wees kritisch als het gaat om de teksten en focus hierbij op onderdelen als vaardigheden, werkervaring en opleiding. Gebruik deze tips en je hebt gegarandeerd een CV dat opvalt tussen de massa.