Pleisterwerken: soorten, toepassingen en prijzen

Als het gaat om het renoveren of afwerken van muren en plafonds, staat pleisterwerk vaak centraal. Een veelvoorkomende misvatting is dat alle pleisterwerken gelijk zijn en eenvoudig zelf gedaan kunnen worden, maar er schuilt veel vakmanschap en kennis achter deze ambacht.

Met jarenlange ervaring in de bouw en specifiek in wand- en plafondafwerking, kan ik u verzekeren dat het kiezen van het juiste type pleister voor uw project essentieel is voor zowel esthetiek als duurzaamheid.

Pleisterwerken variëren sterk in techniek, materiaal en kosten, en zijn cruciaal voor de uitstraling en bescherming van uw woning. In Nederland wordt gemiddeld 30% van het renovatiebudget toegewezen aan binnen- en buitenpleisterwerk, wat de significantie ervan onderstreept.Deze blog leidt u door de wereld van pleisterwerken, met praktische adviezen die u zullen bewapenen met de kennis om de beste keuzes te maken. Lees verder om te ontdekken welk stucwerk past bij uw droomhuis.

Samenvatting

 • Pleisterwerk is een essentieel onderdeel van huizen en gebouwen, met verschillende soorten zoals nat en droog pleisterwerk die toepassingen hebben voor binnen- en buitenruimtes.
 • De voordelen van pleisterwerk omvatten het glad maken van muren en plafonds, verbeterde isolatie, geluidsabsorptie en duurzaamheid door bescherming tegen vocht en schimmelvorming.
 • De prijzen voor pleisterwerken variëren afhankelijk van het type werkzaamheden. Nat pleisterwerk (behangklaar) kost gemiddeld €12 – €20 per m², terwijl Gyproc wanden gemiddeld €25 – €40 per m² kosten.
 • Het inhuren van professionele stukadoors heeft voordelen, maar het toepassen van praktische tips uit dit artikel kan lezers helpen betere beslissingen te nemen bij het uitvoeren van pleisterwerken.

 

Alles wat je moet weten over pleisterwerken

Pleisterwerk omvat verschillende soorten afwerkingen voor muren en plafonds en kan zowel nat als droog worden aangebracht. Het biedt vele voordelen en kan in verschillende vormen worden toegepast, afhankelijk van de gewenste uitstraling en functie. Meer informatie over pleisterwerken op de website van Callebaut Pleisterwerken

Ook is het belangrijk om te weten wanneer pleisterwerken nodig zijn en wat de prijzen zijn voor nat en droog pleisterwerk.

Wat is pleisterwerk?

Pleisterwerk is een laag materiaal die je op muren of plafonds smeert. Het zorgt ervoor dat je wanden en plafonds glad zijn en er mooi uitzien. Je kan pleister gebruiken binnen in je huis en ook buiten.

Er zijn verschillende soorten, zoals gipspleister of cementpleister. Mensen kiezen pleister om hun thuis netjes af te werken. Het helpt ook om kleine gaatjes en scheurtjes te verbergen.

Voordelen van pleisterwerk

Pleisterwerk heeft verschillende voordelen. Het zorgt voor een gladde en strakke afwerking van muren en plafonds, waardoor het gemakkelijker wordt om deze oppervlakken te schilderen of te behangen.

Daarnaast kan pleisterwerk helpen bij het verbergen van oneffenheden en beschadigingen in de wanden. Het verbetert ook de isolatie van een ruimte door de luchtdichtheid te vergroten, wat kan bijdragen aan energiebesparing.

Bovendien draagt pleisterwerk bij aan een betere geluidsabsorptie, wat resulteert in een rustigere en aangenamere leefomgeving.

Pleisterwerk is ook duurzaam en kan de levensduur van muren en plafonds verlengen. Het beschermt tegen vocht en schimmelvorming, waardoor de onderhoudskosten op lange termijn worden verminderd.

Bovendien biedt pleisterwerk flexibiliteit in ontwerp- en afwerkingsmogelijkheden, waardoor het geschikt is voor verschillende interieur- en exterieurstijlen. De veelzijdigheid en duurzaamheid maken pleisterwerk tot een waardevolle investering voor woningen en gebouwen.

Naast de voordelen van pleisterwerk, is het ook belangrijk om de verschillende soorten te begrijpen, zoals natte en droge pleisterwerken, om te bepalen welke het meest geschikt is voor specifieke toepassingen.

Verschillende soorten pleisterwerken (nat en droog)

Na het begrijpen van de voordelen van pleisterwerk, laten we eens kijken naar de verschillende soorten pleisterwerken, zowel nat als droog:

 1. Natte pleisterwerken omvatten sausklare of behangklare pleisterwerken, waarbij het oppervlak klaar is voor verf of behang.
 2. Sierpleister is een decoratieve afwerking die verschillende texturen en kleuren biedt voor binnenmuren.
 3. Spuitpleister wordt op wanden gespoten en zorgt snel voor een egale afwerking.
 4. Raapwerk wordt gebruikt om muren recht en vlak te maken voordat andere afwerklagen worden aangebracht.
 5. Schuurwerk creëert een gladde en strakke afwerking op muren en plafonds.
 6. Betonstuc biedt een industriële uitstraling door betonachtige texturen aan te brengen.
 7. Cementeren wordt meestal buiten gebruikt om muren waterdicht te maken.
 • Gyproc scheidingswand
 • Gyproc voorzetwand
 • Gyproc plafond

Wanneer zijn pleisterwerken nodig?

Na het bespreken van de verschillende soorten pleisterwerken, is het belangrijk om te begrijpen wanneer pleisterwerken nodig zijn. Pleisterwerk is nodig wanneer muren of plafonds ongelijk zijn, barsten vertonen, of wanneer er nieuwe wandafwerking gepland staat.

Ook bij renovaties of verbouwingen kan pleisterwerk nodig zijn om oppervlakken glad te maken voor schilder- of behangwerk. Daarnaast kan het ook dienen om beschadigd pleisterwerk te herstellen of om een nieuwe uitstraling aan een ruimte te geven.

Kortom, pleisterwerken zijn nodig voor zowel reparaties als decoratieve afwerkingen in zowel binnen- als buitenruimtes.

Prijzen voor nat en droog pleisterwerk

Prijzen voor pleisterwerken variëren sterk afhankelijk van het type werkzaamheden en de omvang van het project. Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met de gemiddelde prijzen voor zowel nat als droog pleisterwerk.

 

Type Pleisterwerk Gemiddelde Prijs per m² Opmerkingen
Nat pleisterwerk (behangklaar) €12 – €20 Prijs inclusief materiaal en arbeid
Nat pleisterwerk (sausklaar) €15 – €25 Gladde afwerking voor direct schilderen
Sierpleister €18 – €30 Inclusief structuur naar keuze
Spuitpleister €10 – €18 Snelle toepassing, ideaal voor grote oppervlaktes
Gyproc wanden €25 – €40 Inclusief metalen frame en isolatiemateriaal
Gyproc plafond €30 – €45 Exclusief eventuele constructiewerkzaamheden

 

Deze prijzen zijn indicaties en kunnen verschillen per regio en stukadoor. Zo gaan we door naar de uitgebreide informatie over natte pleisterwerken.

Natte pleisterwerken

Bij natte pleisterwerken zijn er verschillende opties, waaronder sausklare of behangklare pleisterwerken, sierpleister, spuitpleister, raapwerk, schuurwerk, betonstuc en cementeren.

Elk van deze opties heeft zijn eigen toepassingen en voordelen.

Sausklare of behangklare pleisterwerken

Sausklare of behangklare pleisterwerken zijn pleisterwerken die geschikt zijn om te schilderen of behangen. Het oppervlak is glad en klaar voor verdere afwerking. Bij sausklare pleisterwerken is het oppervlak nog iets gladder dan bij behangklare pleisterwerken.

Dit maakt sausklare pleisterwerken ideaal voor direct schilderen zonder extra voorbereiding. Behangklare pleisterwerken zijn geschikt voor behangwerk zonder dat er oneffenheden door het behang zichtbaar zijn.

Deze pleisterwerken zorgen voor een mooi en strak resultaat, waardoor je snel verder kunt met de afwerking van je muren.

Sierpleister

Naast sausklare en behangklare pleisterwerken, is sierpleister een populaire keuze voor het afwerken van binnen- en buitenmuren. Sierpleister, ook bekend als decoratieve pleister, voegt niet alleen een esthetische waarde toe, maar beschermt ook de onderliggende muur tegen weersinvloeden.

Het wordt vaak gebruikt vanwege de variatie in texturen en kleuren, waardoor het een veelzijdige optie is voor het verfraaien van oppervlakken. Met sierpleister kan een decoratief effect worden bereikt, dat zowel duurzaam als onderhoudsvriendelijk is.

Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor diegenen die op zoek zijn naar zowel functionaliteit als visuele aantrekkingskracht in hun pleisterwerk.

Spuitpleister

Spuitpleister is een handige methode om snel en efficiënt grote oppervlakken te voorzien van een strakke afwerking. Deze techniek maakt gebruik van een speciale spuitmachine om de pleister rechtstreeks op muren of plafonds aan te brengen.

Dit zorgt voor een gelijkmatige laag en bespaart tijd in vergelijking met handmatig aanbrengen. Spuitpleister is vooral nuttig bij grotere projecten of bij projecten waarbij snelheid van essentieel belang is, zoals bij renovaties of nieuwbouwprojecten.

Het biedt ook de mogelijkheid om verschillende texturen en afwerkingen te creëren, waardoor het een veelzijdige keuze is voor diverse binnenpleisterwerken.

Raapwerk

Na het bespreken van spuitpleister, is het belangrijk om aandacht te besteden aan raapwerk. Raapwerk is de eerste laag pleister die wordt aangebracht op muren of plafonds. Het is bedoeld om de ondergrond glad en waterpas te maken voordat de uiteindelijke afwerkingslaag wordt aangebracht.

Raapwerk is essentieel voor het voorbereiden van oppervlakken voor verdere afwerking met sierpleister of verf. Deze basislaag zorgt voor een stevige en egale ondergrond, waardoor latere afwerkingslagen goed kunnen hechten en resulteren in een mooi eindresultaat.

Raapwerk vereist vakmanschap en nauwkeurigheid om een perfecte basis te creëren voor verdere afwerkingen, waardoor het essentieel is om dit over te laten aan professionele stukadoors met expertise in deze specifieke techniek.

Schuurwerk

Na het raapwerk wordt schuurwerk uitgevoerd om de muur of plafond glad te maken. Schuurwerk is een afwerkingstechniek waarbij een dunne laag pleister met een fijne korrel op de ondergrond wordt aangebracht.

Deze laag wordt dan met een spons of schuurbord gladgeschuurd. Schuurwerk zorgt voor een strakke en egale afwerking, ideaal voor ruimtes die een gladde uitstraling vereisen.

Schuurwerk is geschikt voor zowel binnen- als buitenmuren en kan worden toegepast op verschillende ondergronden, zoals baksteen, beton en gipsplaten. Het resulteert in een mooie, strakke afwerking die de muur of het plafond een professionele uitstraling geeft.

Betonstuc

Betonstuc is een soort pleisterwerk dat aanvoelt als beton. Het wordt gebruikt voor het creëren van een stoere en industriële uitstraling. Betonstuc kan worden aangebracht op verschillende ondergronden, zoals muren, vloeren en meubels.

Het biedt een duurzame en waterdichte afwerking, waardoor het ook geschikt is voor badkamers en keukens. Betonstuc is verkrijgbaar in diverse kleuren, waardoor het perfect is voor het creëren van een unieke en moderne uitstraling in huis.

Na het bespreken van Betonstuc, laten we nu eens kijken naar “Cementeren”.

Cementeren

Na het uitzetten van de ruwe laag met betonstuc, volgt de afwerking met cementeren. Dit is een techniek waarbij een dunne laag cementmortel over het oppervlak wordt aangebracht. Het resultaat is een gladde en strakke afwerking die ideaal is voor zowel binnen- als buitenmuren.

Deze methode zorgt voor duurzaamheid en beschermt de onderliggende structuur tegen weersinvloeden. Het cementeren van gevels is een populaire keuze vanwege de beschermende eigenschappen en de esthetische uitstraling.

Droge pleisterwerken

Het aanbrengen van droge pleisterwerken, zoals Gyproc scheidingswanden, voorzetwanden en plafonds, biedt talloze mogelijkheden voor het afwerken van binnenruimtes. Benieuwd naar de voordelen en toepassingen? Lees snel verder!

Gyproc scheidingswand

Een Gyproc scheidingswand is een binnenmuur die wordt gemaakt met gipsplaten. Deze scheidingswanden kunnen snel en efficiënt worden geplaatst, waardoor ruimtes binnen een gebouw gemakkelijk kunnen worden verdeeld.

De Gyproc scheidingswanden zijn licht van gewicht en bieden tegelijkertijd geluidsisolatie en brandwerendheid, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende soorten gebouwen, zoals woningen, kantoren en commerciële ruimtes.

Gyproc scheidingswanden kunnen ook worden gebruikt voor het plaatsen van deuren en ramen, waardoor ze een veelzijdige optie zijn voor interieurinrichting.

Gyproc voorzetwand

Een Gyproc voorzetwand is een binnenmuur die je plaatst voor een bestaande muur. Het is handig om oneffenheden te verbergen of extra isolatie aan te brengen. Ook kan je er gemakkelijk leidingen achter verbergen.

Gyproc voorzetwanden zijn snel te plaatsen en bieden flexibiliteit in afwerking. Het is belangrijk de wand stevig te bevestigen aan de vloer, plafond en zijmuren voor een duurzaam resultaat.

Gyproc voorzetwanden bieden een eenvoudige manier om een ruimte te renoveren of aan te passen naar jouw wensen.

Gyproc plafond

Een Gyproc plafond is een populaire keuze voor binnenbepleistering vanwege zijn veelzijdigheid en strakke afwerking. Het bestaat uit gipsplaten die aan het plafond worden bevestigd en daarna gladgestreken, wat zorgt voor een egale en naadloze uitstraling.

Gyproc plafonds zijn geschikt voor verschillende ruimtes, zoals woonkamers, slaapkamers en keukens. Ze kunnen ook worden aangepast met verlichting en andere decoratieve elementen om de gewenste sfeer te creëren.

Een Gyproc plafond is een duurzame en betaalbare optie voor het afwerken van binnenruimtes. Het biedt een strakke en moderne uitstraling die perfect past bij verschillende interieurstijlen.

Nat versus droog pleisterwerk

De keuze tussen nat en droog pleisterwerk hangt af van de specifieke toepassing en de gewenste afwerking. Nat pleisterwerk wordt voornamelijk gebruikt voor muren en plafonds, terwijl droog pleisterwerk vaak wordt toegepast voor wanden en scheidingswanden.

Beiden hebben hun eigen voor- en nadelen.

Verschillen

Er zijn verschillende verschillen tussen nat en droog pleisterwerk. Nat pleisterwerk wordt aangebracht met behulp van pleistermortel en is geschikt voor binnentoepassingen. Het biedt een gladde afwerking en is ideaal voor muren en plafonds.

Aan de andere kant wordt droog pleisterwerk uitgevoerd met gipsplaten, zoals Gyproc, en is handig voor het maken van scheidingswanden en plafonds. Beide methoden hebben hun eigen toepassingen en voordelen, dus het is belangrijk om te begrijpen welke het beste bij je project past.

Voor- en nadelen

Na het begrijpen van de verschillen tussen nat en droog pleisterwerk, is het belangrijk om de voor- en nadelen van beide te overwegen. Nat pleisterwerk biedt een gladde, naadloze afwerking en is ideaal voor het verbergen van onregelmatigheden. Daarentegen is droog pleisterwerk sneller te installeren, lichter van gewicht en handiger voor doe-het-zelf projecten. Echter, nat pleisterwerk heeft een langere droogtijd en is gevoeliger voor scheuren, terwijl droog pleisterwerk minder geschikt is voor vochtige ruimtes. Het is essentieel om deze overwegingen af te stemmen op jouw specifieke behoeften en de kenmerken van de ruimte die je wilt bepleisteren.

Zelf pleisteren of een stukadoor inhuren?

Als je handig bent en over de nodige kennis en ervaring beschikt, kun je ervoor kiezen om zelf te pleisteren. Maar het inhuren van een professionele stukadoor heeft zeker zijn voordelen, zoals vakmanschap, tijdsbesparing en een strak eindresultaat.

Werkwijze voor zelf pleisteren

 1. Bereid het oppervlak voor door ervoor te zorgen dat het schoon, droog en vrij van stof is. Gebruik eventueel een primer om de hechting te verbeteren.
 2. Maak het pleistermengsel volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat je de juiste verhoudingen water tot pleisterpoeder gebruikt.
 3. Breng het pleistermengsel gelijkmatig aan op het oppervlak met een pleisterspaan of troffel. Werk in kleine secties om te voorkomen dat het pleistermengsel opdroogt voordat je het kunt egaliseren.
 4. Gebruik een pleisterrasp of schuurbord om de aangebrachte pleister glad te strijken en oneffenheden weg te werken.
 5. Laat de eerste laag pleister goed drogen volgens de aanbevelingen van de fabrikant voordat je eventueel een tweede laag aanbrengt voor een gladdere afwerking.
 6. Schuur indien nodig lichtjes tussen elke laag om een ​​glad resultaat te bereiken.
 7. Controleer na volledige droging of er nog ruwe plekken zijn die bijgewerkt moeten worden voordat je gaat verven of afwerken.

Voordelen van een professionele stukadoor

Een professionele stukadoor heeft ervaring en expertise, wat zorgt voor hoogwaardige resultaten. Het inhuren van een professional bespaart tijd en moeite, en garandeert een duurzame en perfect afgewerkte pleisterlaag.

Bovendien kan een professional advies geven over de beste aanpak en materialen, waardoor fouten worden voorkomen en kosten worden bespaard. Een professionele stukadoor zorgt voor een vakkundige afwerking die de waarde van jouw huis verhoogt en zorgt voor tevredenheid op lange termijn.

Dit maakt het inhuren van een professional een slimme investering in plaats van zelf proberen.

Conclusie

In conclusie, pleisterwerken zijn een essentieel onderdeel van het afwerken van muren, plafonds en gevels. De verschillende soorten natte en droge pleisterwerken bieden veelzijdige opties voor verschillende toepassingen.

Het zelf uitvoeren van pleisterwerken kan een optie zijn voor degenen die handig zijn, maar het inhuren van een professionele stukadoor heeft duidelijke voordelen. Door de praktische en efficiënte tips in dit artikel toe te passen, kunnen lezers hun kennis over pleisterwerken verbeteren en betere beslissingen nemen bij het uitvoeren van deze werkzaamheden.

Denk na over welke pleisterwerken geschikt zijn voor jouw situatie en streef naar een hoogwaardige afwerking voor jouw project.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn pleisterwerken en welke soorten zijn er?

Pleisterwerken zijn technieken waarbij muren en plafonds glad worden gemaakt met bijvoorbeeld kalk of ander materiaal. Er zijn verschillende soorten pleisterwerken zoals muurbepleistering, plafondbepleistering, buitenbepleistering en gevelpleister.

2. Waar wordt buitenbepleistering voor gebruikt?

Buitenbepleistering wordt gebruikt om de buitenkant van een huis te beschermen en mooi te maken. Het werkt goed tegen weer en wind en geeft een nette afwerking.

3. Hoe kies ik het juiste type bepleistering voor mijn huis?

Kijk naar wat je nodig hebt. Voor binnen zijn glad stucen en muurafwerking met kalkpleister populair. Voor buiten is gevelpleister vaak de beste keuze omdat het sterk is.

4. Wat kosten pleisterwerk prijzen ongeveer?

De prijs voor pleisterwerk hangt af van het soort pleister dat je kiest, hoe groot de ruimte is en of het binnen of buiten is. Een vakman kan je een goede prijsinschatting geven.