Gevel impregneren: voordelen, nadelen & prijzen per m2

Gevel impregneren: voordelen, nadelen & prijzen per m2

Ben je op zoek naar een effectieve manier om je gevel te beschermen tegen vocht, vuil en andere schadelijke invloeden van buitenaf? Dan is gevelimpregnatie wellicht de oplossing waar je naar op zoek bent. In dit artikel zullen we de voordelen, nadelen en prijzen per m2 van gevelimpregnatie bespreken. Lees verder om erachter te komen of dit de juiste keuze is voor jouw gevel.

Wat is gevelimpregnatie?

Gevelimpregnatie is een techniek waarbij een beschermende laag wordt aangebracht op de buitenkant van een gevel. Deze laag zorgt ervoor dat vocht, vuil en schadelijke stoffen niet in de gevel kunnen doordringen. Het impregneren van de gevel kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van het type gevel en de gewenste resultaten.De voordelen van gevelimpregnatie

Gevelimpregnatie biedt verschillende voordelen voor zowel oude als nieuwe gevels. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

1. Bescherming tegen vocht

Door je gevel te impregneren, creëer je een waterdichte barrière die voorkomt dat vocht in de gevel kan trekken. Dit is vooral belangrijk voor gevels die zijn blootgesteld aan regen, sneeuw en andere weersomstandigheden.

2. Vermindering van vuilophoping

Een geïmpregneerde gevel stoot vuil af, waardoor de gevel langer schoon blijft. Dit betekent minder onderhoud en reiniging, waardoor je zowel tijd als geld bespaart.

3. Verlengde levensduur van de gevel

Doordat vocht en schadelijke stoffen worden geweerd, wordt de levensduur van de gevel verlengd. Dit betekent dat je minder snel te maken krijgt met schade en renovatiekosten.

4. Verbeterde isolatie

Een geïmpregneerde gevel heeft ook isolerende eigenschappen. Het helpt warmteverlies te verminderen en houdt je huis comfortabeler, vooral tijdens koude winters.

De nadelen van gevelimpregnatie

Hoewel gevelimpregnatie veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:

1. Kosten

Gevelimpregnatie kan een aanzienlijke investering zijn, vooral voor grote gevels. De prijs per m2 kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type gevel, de staat van de gevel en de gekozen impregneermethode.

2. Mogelijke kleurverandering

Sommige impregneermiddelen kunnen de kleur van de gevel veranderen. Dit kan esthetische problemen veroorzaken, vooral als je de originele uitstraling van de gevel wilt behouden.

3. Herhalingsbehoefte

Gevelimpregnatie is niet permanent en moet na verloop van tijd worden herhaald. Hoe vaak dit nodig is, hangt af van verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden en de kwaliteit van het gebruikte impregneermiddel.

Prijzen per m2

De prijzen voor gevelimpregnatie variëren afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen kun je rekening houden met een prijs tussen de €5 en €15 per m2. Het is belangrijk om offertes aan te vragen bij verschillende professionele impregneerbedrijven om een nauwkeurige prijsindicatie te krijgen.

Conclusie

Gevelimpregnatie kan een effectieve manier zijn om je gevel te beschermen tegen vocht, vuil en schadelijke invloeden. Het biedt verschillende voordelen, waaronder bescherming tegen vocht, verminderde vuilophoping, een verlengde levensduur van de gevel en verbeterde isolatie. Er zijn echter ook nadelen, zoals kosten, mogelijke kleurverandering en de behoefte aan herhaling. Het is belangrijk om de prijzen per m2 te vergelijken en offertes aan te vragen bij professionele impregneerbedrijven. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen over het impregneren van je gevel.

FAQs

1. Hoelang duurt het impregneren van een gevel?

Het impregneren van een gevel duurt gemiddeld één tot enkele dagen, afhankelijk van de grootte van de gevel en de gekozen impregneermethode.

2. Kan ik zelf mijn gevel impregneren?

Het wordt aanbevolen om gevelimpregnatie over te laten aan professionele impregneerbedrijven. Zij hebben de kennis, ervaring en materialen om het proces correct uit te voeren.

3. Is gevelimpregnatie schadelijk voor het milieu?

De meeste impregneermiddelen die tegenwoordig worden gebruikt, zijn milieuvriendelijk en veilig voor mens en milieu. Het is echter altijd goed om dit na te vragen bij het impregneerbedrijf.

4. Kan ik mijn gevel laten impregneren tijdens de wintermaanden?

Ja, gevelimpregnatie kan ook in de winter worden uitgevoerd. Het proces kan echter langer duren vanwege de weersomstandigheden.

5. Hoe lang gaat gevelimpregnatie mee?

De duurzaamheid van gevelimpregnatie kan variëren, maar gemiddeld gaat het ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Dit kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het impregneermiddel en de weersomstandigheden.