Houten gevelbekleding: soorten & prijzen

Houten gevelbekleding: soorten & prijzen

Als het gaat om het renoveren of bouwen van een huis, is de keuze voor de juiste gevelbekleding van groot belang. Een populaire en aantrekkelijke optie is houten gevelbekleding. Deze natuurlijke bekleding voegt niet alleen warmte en charme toe aan een gebouw, maar biedt ook tal van andere voordelen. In dit artikel zullen we verschillende soorten houten gevelbekleding bespreken, evenals de prijzen en andere belangrijke informatie.

Houten gevelbekleding: een tijdloze keuze

Hout wordt al eeuwenlang gebruikt als gevelbekleding vanwege zijn duurzaamheid en esthetische waarde. Het geeft een gebouw een natuurlijke uitstraling en kan worden aangepast aan verschillende bouwstijlen, van traditioneel tot modern.Er zijn verschillende soorten hout die gebruikt kunnen worden voor gevelbekleding, elk met zijn eigen kenmerken en prijsklasse. Laten we eens kijken naar enkele populaire opties:

1. Western Red Cedar

Western Red Cedar is een veelgebruikte houtsoort voor gevelbekleding vanwege zijn duurzaamheid en natuurlijke weerstand tegen rot en insecten. Het heeft een mooie roodbruine kleur en kan zowel horizontaal als verticaal worden geïnstalleerd.

Kosten: De prijs van Western Red Cedar gevelbekleding varieert, afhankelijk van de dikte en de afwerking. Gemiddeld liggen de kosten tussen € 30 en € 50 per vierkante meter.

2. Thermisch gemodificeerd hout

Thermisch gemodificeerd hout is behandeld met hitte en stoom om het duurzamer en beter bestand tegen vocht en insecten te maken. Het heeft een mooie bruine kleur en een unieke textuur. Deze houtsoort is ook verkrijgbaar in verschillende profielen en afwerkingen.

Kosten: De prijs van thermisch gemodificeerd hout varieert, afhankelijk van het type hout en de afwerking. Gemiddeld liggen de kosten tussen € 40 en € 60 per vierkante meter.

3. Lariks

Lariks is een duurzame en sterke houtsoort die vaak wordt gebruikt voor gevelbekleding. Het heeft een warme geelbruine kleur en kan zowel onbehandeld als behandeld met olie of beits worden geïnstalleerd. Het heeft ook een natuurlijke weerstand tegen schimmel en rot.

Kosten: De prijs van larikshout varieert, afhankelijk van de kwaliteit en de afwerking. Gemiddeld liggen de kosten tussen € 25 en € 40 per vierkante meter.

Voordelen van houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere materialen. Hier zijn enkele redenen waarom veel mensen kiezen voor hout:

  • Natuurlijke uitstraling: Hout voegt warmte en charme toe aan een gebouw en past goed bij natuurlijke omgevingen.
  • Duurzaamheid: Met de juiste behandeling en onderhoud kan houten gevelbekleding lang meegaan.
  • Isolatie: Hout heeft van nature isolerende eigenschappen, waardoor het helpt om de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren.
  • Milieuvriendelijk: Hout is een hernieuwbare grondstof en heeft een lagere milieu-impact dan veel andere materialen.

Veelgestelde vragen

1. Is houten gevelbekleding geschikt voor elk type woning?

Houten gevelbekleding kan worden gebruikt voor zowel traditionele als moderne woningen. Het kan worden aangepast aan verschillende bouwstijlen en biedt een tijdloze uitstraling.

2. Hoe lang gaat houten gevelbekleding mee?

De levensduur van houten gevelbekleding hangt af van verschillende factoren, zoals het type hout, de kwaliteit van de installatie en het onderhoud. Over het algemeen kan goed onderhouden houten gevelbekleding tientallen jaren meegaan.

3. Moet houten gevelbekleding regelmatig worden onderhouden?

Ja, houten gevelbekleding vereist regelmatig onderhoud om de levensduur te verlengen. Dit kan bestaan uit het schoonmaken, schuren en opnieuw schilderen of oliën van het hout.

4. Is houten gevelbekleding duurder dan andere materialen?

De prijs van houten gevelbekleding kan variëren, afhankelijk van het type hout en de afwerking. Over het algemeen kan hout duurder zijn dan sommige andere materialen, maar het biedt ook unieke voordelen en een natuurlijke uitstraling.

5. Kan houten gevelbekleding worden gerecycleerd?

Ja, houten gevelbekleding kan worden gerecycleerd. Hout is een hernieuwbare grondstof en kan worden hergebruikt of gerecycled voor andere toepassingen.

Conclusie

Houten gevelbekleding is een tijdloze keuze voor het renoveren of bouwen van een huis. Met verschillende soorten hout en afwerkingen om uit te kiezen, biedt hout een natuurlijke uitstraling en tal van voordelen. Of je nu op zoek bent naar een warme roodbruine kleur, een mooie bruine tint of een warme geelbruine kleur, er is een houten gevelbekleding die bij jouw wensen past. Overweeg de prijzen en kenmerken van verschillende houtsoorten voordat je een keuze maakt. Met de juiste zorg en onderhoud kan houten gevelbekleding tientallen jaren meegaan en een prachtige toevoeging zijn aan jouw huis.