kelderafdichting

Kelderafdichting: Alles wat je moet weten over waterdicht maken van de kelder

Kelderafdichting of kelderwaterdichting is een proces waarmee de kelder van een huis of gebouw waterdicht wordt gemaakt. Een vochtige kelder kan leiden tot schimmelgroei, schade aan de fundering en zelfs structurele problemen. Het waterdicht maken van de kelder is dus van groot belang om deze problemen te voorkomen en uw huis of gebouw veilig en gezond te houden.

In dit artikel bespreken we de verschillende methoden voor kelderafdichting. We zullen u informeren over de benodigde gereedschappen en materialen, het proces van waterdicht maken van de kelder en ook verduidelijken hoe u preventief onderhoud aan uw kelder kunt uitvoeren om waterdichtheid te garanderen.Voordelen van kelderafdichting
Een droge kelder heeft tal van voordelen en draagt bij aan de veiligheid, gezondheid en comfort van uw huis of gebouw. Enkele voordelen van kelderafdichting zijn:
• Vermindert vocht- en schimmelproblemen: Een vochtige kelder is een broedplaats voor schimmelgroei en bacteriën die allergieën en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Een kelder die goed is afgedicht, voorkomt dat vocht binnendringt en zorgt voor een gezonde omgeving.
• Verhoogt bewoonbaarheid van de kelder: Een droge kelder is nuttig als extra opslagruimte, fitnessruimte, speelruimte, werkplaatsen en andere doeleinden. Met kelderafdichting kunt u de volledige ruimte gebruiken zonder bang te hoeven zijn voor beschadigingen.
• Beschermt de fundering: Overmatig vocht in de kelder kan de fundering aantasten en problemen veroorzaken zoals scheuren en onstabiele muren. Kelderafdichting beschermt de fundering tegen deze schade.
• Verhoogt verkoopwaarde van het huis: Een kelder die waterdicht is gemaakt verhoogt de verkoopwaarde van het huis. Het verzekert toekomstige kopers van de droge en veilige omgeving van de ruimte.

Methoden voor kelderafdichting

Er zijn verschillende methoden voor kelderafdichting die u kunt kiezen, afhankelijk van de grootte van het gebouw en de mate van waterinfiltratie in de kelder. We bespreken hieronder de vier veel voorkomende methoden:

1. Injecteren van Epoxyhars
Injecteren van epoxyhars is een populaire manier om kelders waterdicht te maken. Dit proces omvat het gebruik van een epoxyharsachtige substantie die in de wanden van de kelder wordt geïnjecteerd om scheuren en andere openingen af te dekken. Epoxyhars is niet alleen duurzaam, maar het is ook chemisch resistent en kan zelfs het effect van zure stoffen verminderen.

2. Coatings van Cement
Een andere veelgebruikte methode voor kelderafdichting is het aanbrengen van een cementlaag op de binnenmuren van de kelder. Dit proces houdt in dat de wanden eerst worden schoongemaakt om de hechting van de coating te bevorderen. Vervolgens wordt er een waterdichte cementlaag aangebracht die de wanden afdekt en vocht buiten houdt.

3. Gebruik van Membranen
Het gebruik van membraan is een andere methode voor kelderafdichting. Dit omvat het plaatsen van een membraan op de wanden van de kelder om vocht buiten te houden. Membraan is verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals bitumineuze coating of kunststof membraan. Deze methode vereist geen uitgebreide bouwwerkzaamheden en is gemakkelijk en snel aan te brengen.

4. Grondwaterdruk en afvoersysteem
Bij deze methode van kelderafdichting wordt een binnendringend water afgevoerd door middel van een afvoersysteem. De infiltratie van water wordt voorkomen door een laag van stenen en grind. Dit systeem wordt vaak gebruikt in kelders die te maken hebben met grondwaterdruk.

Het waterdicht maken van de kelder is van groot belang als het gaat om het voorkomen van vocht- en schimmelproblemen, en het beschermen van de fundering van het gebouw. Het kiezen van de juiste methode voor het waterdicht maken van de kelder is afhankelijk van de grootte van het gebouw en het type probleem waarmee u te maken hebt.

Preventief onderhoud voor kelderafdichting

Voorkomen is beter dan genezen, en dat principe is ook van toepassing op kelderafdichting. Hieronder zijn enkele tips die u kunt gebruiken om preventief onderhoud te verrichten aan uw kelder om uw waterdichting te garanderen:

• Controleer regelmatig de conditie van de kelder: Visuele controle is cruciaal voor het detecteren van problemen en scheuren in de kelderstructuren. Als u problemen ontdekt, neemt u contact op met een specialist om ze te laten inspecteren en repareren.

• Open ramen en deuren van de kelder voor ventilatie: Ventilatie is belangrijk om vochtigheid in de lucht te verminderen. Door de ramen en deuren open te houden, wordt de lucht op de juiste manier geventileerd. Schaf indien nodig luchtontvochtigers aan om overtollig vocht op te nemen.

• Installeer gootstenen en regenpijpen: Om wateraccumulatie te voorkomen, installeert u gootstenen en regenpijpen om het water af te voeren van het huis en de kelder.

• Maak de keldervloer schoon: Schone keldervloeren zijn gemakkelijk te inspecteren en kunnen het best worden gedaan met een licht chemisch reinigingsmiddel.

Conclusie

Kelderafdichting is een belangrijk proces om de veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid van uw huis of gebouw te garanderen. Het kiezen van de juiste methode voor uw kelder en het uitvoeren van preventieve onderhoudsmaatregelen, zoals regelmatige controles en goede ventilatie, zorgt voor een waterdichte omgeving. Bedenk dat het waterdicht maken van de kelder specialistisch werk is, neem daarom altijd contact op met een professional voor de beste resultaten.

FAQ’s:
1. Wat kost het om de kelder waterdicht te maken?
2. Hoe lang gaat het kelderwaterdichtingproces duren?
3. Kunnen deze methoden op elke soort muur worden toegepast?
4. Is er onderhoud nodig na de kelderafdichting?
5. Wat zijn de meest geschikte materialen voor kelderafdichting?