Leien gevel: mogelijkheden & prijs

Leien gevel: mogelijkheden & prijs

Ben je op zoek naar een unieke en duurzame gevelbekleding? Dan is een leien gevel misschien wel de perfecte keuze voor jou. In dit artikel zullen we je alles vertellen over de mogelijkheden en prijzen van een leien gevel. Lees verder om meer te weten te komen!

Wat zijn leien?

Leien zijn platte stenen die al eeuwenlang gebruikt worden als dakbedekking en gevelbekleding. Ze worden vaak gemaakt van natuursteen zoals leisteen, maar er zijn ook synthetische varianten beschikbaar. Leien hebben een strakke en moderne uitstraling, waardoor ze steeds populairder worden in de bouwsector.Voordelen van een leien gevel

Een leien gevel biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere gevelbekledingsmaterialen. Ten eerste is leisteen een natuurlijk materiaal, wat zorgt voor een authentieke uitstraling van je woning. Daarnaast is leisteen zeer duurzaam en bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Een leien gevel gaat dan ook jarenlang mee zonder veel onderhoud.

Een ander voordeel van een leien gevel is dat het een goede isolerende werking heeft. Leisteen heeft van nature een hoge isolatiewaarde, waardoor je energie kunt besparen op het gebied van verwarming en koeling. Dit kan uiteindelijk leiden tot lagere energiekosten.

Soorten leien gevels

Er zijn verschillende soorten leien gevels waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je persoonlijke smaak en budget. Hieronder bespreken we de meest populaire opties:

1. Natuurleien gevel

Een natuurleien gevel wordt gemaakt van leisteen die rechtstreeks uit de natuur wordt gehaald. Natuurleien hebben een unieke uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen. Deze gevelbekleding is wat duurder dan synthetische leien, maar het resultaat is prachtig en natuurlijk.

2. Synthetische leien gevel

Synthetische leien zijn gemaakt van kunststof, maar hebben dezelfde uitstraling als natuurleien. Ze zijn vaak iets goedkoper dan natuurleien en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en texturen. Synthetische leien zijn ook lichter van gewicht, wat de installatie vergemakkelijkt.

Prijs van een leien gevel

De prijs van een leien gevel is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type lei, de oppervlakte van de gevel en de moeilijkheidsgraad van de installatie. Over het algemeen liggen de kosten voor een leien gevel tussen de €80 en €150 per vierkante meter.

Het is belangrijk om te vermelden dat de prijs van natuurleien gevels meestal hoger is dan die van synthetische leien gevels. Daarnaast kunnen extra kosten ontstaan voor de verwijdering van de oude gevelbekleding en de eventuele isolatie van de gevel.

Conclusie

Een leien gevel is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een duurzame en esthetisch aantrekkelijke gevelbekleding. Met verschillende mogelijkheden en prijsklassen is er voor ieder wat wils. Het belangrijkste is om een professionele installateur te kiezen die ervaring heeft met het plaatsen van leien gevels. Zo ben je verzekerd van een prachtig resultaat dat jarenlang meegaat.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang gaat een leien gevel mee?

Een leien gevel kan tot wel 100 jaar meegaan, afhankelijk van de kwaliteit van de leien en het onderhoud dat wordt uitgevoerd.

2. Moet ik mijn gevel isoleren als ik kies voor leien gevelbekleding?

Hoewel leien van nature al een goede isolatiewaarde hebben, is het toch aan te raden om je gevel te isoleren. Dit zorgt voor een nog betere energie-efficiëntie van je woning.

3. Kan ik zelf een leien gevel plaatsen?

Het plaatsen van een leien gevel vereist vakmanschap en ervaring. Het is dan ook aan te raden om een professionele installateur in te schakelen voor het beste resultaat.

4. Zijn leien gevels onderhoudsintensief?

Leien gevels vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Af en toe reinigen en controleren op beschadigingen is voldoende om de levensduur te verlengen.

5. Kan ik leien gevels combineren met andere gevelbekledingsmaterialen?

Ja, het is mogelijk om leien gevels te combineren met bijvoorbeeld houten of metalen gevelbekleding. Dit kan zorgen voor een unieke en speelse uitstraling van je woning.