scheuren in stucwerk nieuwbouw

Beste lezer,

In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp ‘scheuren in stucwerk nieuwbouw’. Als u onlangs een nieuwbouwwoning hebt gekocht, kunt u zich zorgen maken over scheuren in het stucwerk. Het is een veelvoorkomend probleem in nieuwbouwhuizen. In dit artikel bespreken we de oorzaken van scheuren in stucwerk, de manieren om ze te herkennen en, nog belangrijker, hoe we ze kunnen voorkomen.

Oorzaken van scheuren in stucwerkEr zijn verschillende redenen waarom scheuren in stucwerk kunnen ontstaan. Hieronder bespreken we de belangrijkste oorzaken:

1. Derde partijen
Wanneer er werkzaamheden worden uitgevoerd aan de gevel, kan er onverhoopt schade ontstaan aan het stucwerk. Bijvoorbeeld door het plaatsen van steigers, vrachtwagens of andere zware apparatuur in de buurt van de gevel.

2. Beweging van de constructie
Nieuwbouwhuizen zijn nog niet volledig ‘gezet’. Daarom kan het voorkomen dat er enige beweging ontstaat in het huis. Ook kan het zijn dat het huis nog een lange periode moet uitharden, hierdoor kan er beweging ontstaan. Zelfs kleine bewegingen kunnen leiden tot scheurvorming in het stucwerk.

3. Slechte kwaliteit van het stucwerk
In sommige gevallen is scheurvorming te wijten aan het feit dat het stucwerk niet goed is aangebracht. Dit kan komen door een onervaren stucadoor of door het gebruik van inferieure materialen.

Manieren om scheuren in stucwerk te herkennen

Het is belangrijk om scheuren in het stucwerk zo snel mogelijk te herkennen, om verdere schade te voorkomen. Hieronder bespreken we de manieren om scheuren te herkennen:

1. Visuele kenmerken
De eerste stap is om het stucwerk visueel te inspecteren. Als er scheuren aanwezig zijn, zijn deze meestal redelijk makkelijk te spotten. Dit kan zijn in de vorm van haarlijnscheurtjes of meer prominente scheuren.

2. Horizontale of verticale scheuren?
Het volgende wat u wilt weten is of de scheur horizontaal of verticaal verloopt. Horizontale scheuren duiden vaak op een groter probleem.

3. Maak gebruik van een zaklamp
Door met een zaklamp langs de muur te schijnen kun je ook scheuren goed zichtbaar maken.

4. Schud aan de muur
Als u lichtjes aan de muur schudt en er beweging lijkt te zijn, kan dat een teken zijn van onderliggende constructieproblemen.

Hoe scheuren in stucwerk te voorkomen?

Het is altijd beter om scheuren in stucwerk te voorkomen dan achteraf te moeten herstellen. Hieronder bespreken we enkele manieren om scheuren te voorkomen:

1. Regelmatig onderhoud
Regelmatig onderhoud is cruciaal om schade aan het stucwerk te voorkomen. Controleer regelmatig of er scheuren zijn en inspecteer de gevel goed.

2. Gebruik van de juiste materialen
Kwaliteit van de gebruikte materialen is belangrijk voor de duurzaamheid van het stucwerk. Maak altijd gebruik van hoogwaardige materialen, en laat het werk uitvoeren door een ervaren stucadoor.

3. Bewegingsvoegen
Om het risico op scheuren te minimaliseren, adviseert men om bewegingsvoegen in het stucwerk aan te brengen. Dit is met name belangrijk bij grote oppervlaktes.

FAQs:

1. Kan ik scheuren in stucwerk zelf repareren?
Ja, u kunt scheuren in stucwerk zelf repareren, maar het wordt aanbevolen dit uit te laten voeren door een professionele stukadoor.

2. Wat is het verschil tussen een haarlijnscheur en een grote scheur?
Een haarlijnscheur is een dunne scheur die nauwelijks zichtbaar is. Een grote scheur is een brede en diepe scheur die duidelijk zichtbaar is.

3. Hoe weet ik dat mijn nieuwbouwwoning is uitgehard?
Uw bouwer zal u kunnen vertellen hoelang het duurt voordat uw woning is uitgehard. Meestal duurt dit enkele maanden.

4. Wat kan ik doen om scheuren in stucwerk te voorkomen?
Zorg voor regelmatig onderhoud, gebruik hoogwaardige materialen, laat het werk uitvoeren door een ervaren stucadoor en breng bewegingsvoegen aan in het stucwerk.

5. Wanneer moet ik een professional inschakelen?
Als u scheuren in stucwerk opmerkt die dieper zijn dan 2 millimeter, dan is het aan te raden om een professionele stukadoor in te schakelen.

Conclusie

Scheuren in stucwerk nieuwbouw kunnen een groot probleem worden als deze niet op tijd worden ge√Įdentificeerd en behandeld. Als u scheuren in uw stucwerk opmerkt, dan is het belangrijk om deze professioneel te laten onderzoeken en repareren. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, gebruik te maken van hoogwaardige materialen en bewegingsvoegen in het stucwerk aan te brengen, kunt u scheuren in stucwerk succesvol voorkomen.